
Tort de Morcovi Vegan (sau de post)
Tortul de morcovi este acel desert care intotdeauna ma duce intr-o nostalgie placuta si o stare tomnatica. De data aceasta va prezint o reteta vegana sau de post, intrucat pe platforma exista deja reteta clasica a tortului de morcovi. La fel ca si in varianta clasica, blaturile sunt umede, umplute din abundenta cu arome vibrante de miez de nuca prajit, scortisoara, portocala si zahar brun. Crema este incredibil de fina si echilibreaza perfect toate aromele prezente si chiar daca contine lapte de cocos, va asigur ca gustul de cocos nu se simte mai deloc, la fel ca si in cazul morcovilor.
Tortul final are un diametru de 18cm, insa cu ajutorul Calculatorului de Ingrediente il puteti realiza in orice alta dimensiune doriti!
S-ar putea sa va placa si:
Tort de Morcovi (reteta clasica)
Tort Vegan (sau de Post) ‘Trufa de Zmeura’
Tort de Morcovi Vegan (sau de Post)
Ingrediente
- Blat:
150g miez de nuca prajit
250g morcovi (razuiti)
30g seminte de in macinate + 90g apa*
200g faina
60g faina de migdale sau migdale macinate
10g praf de copt
2g scortisoara
1/4 lingurita sare
1 lingurita pasta sau esenta de vanilie
100g zahar brun (sau zahar obisnuit)
100g sirop de artar (sau orice alt indulcitor)
130g ulei (eu am folosit ulei de rapita)
coaja de la o jumatate de portocala sau lamaie
80g suc de portocale proaspat
- Crema:
300g crema de cocos (de la o conserva de lapte de cocos de 400g)
200g nuci caju inmuiate
50g sirop de artar (sau orice alt indulcitor)
1 lingurita pasta sau esenta de vanilie
- Decor:
Miez de nuca
Nuci pecan
Felii de portocale uscate
Betisor de scortisoara
Modul de Preparare
- Hidratati nucile caju in apa rece peste noapte.
- Puneti conserva cu laptele de cocos la frigider peste noapte.
- Blat:
- Amestecati semintele de in macinate cu apa si lasati-le sa se inmoaie timp de 20 de minute.*
- Maruntiti miezul de nuca prajit si dati morcovii curatati pe razatoare.
- Intr-un bol incapator amestecati toate ingredientele uscate: faina, miezul de nuca, faina de migdale, praful de copt, sarea si scortisoara.
- Intr-un bol separat adaugati zaharul, siropul de artar, semintele de in hidratate, pasta de vanilie si uleiul. Mixati totul impreuna cu ajutorul unui mixer timp de 3-4 minute, pana toate ingredientele se omogenizeaza.
- Adaugati morcovii, coaja de portocala si sucul de portocale si mixati pentru a incorpora.
- Adaugati ingredientele uscate si incorporati cu mixerul la cea mai mica viteza.
- Turnati blatul intr-o forma sau un inel cu diametrul de 18cm, tapetat la baza cu o hartie de copt. Coaceti blatul la cuptorul preincalzit la 180°C timp de o ora, o ora si 10 minute sau pana cand trece testul scobitorii. (Daca suprafata blatului se rumena prea repede, acoperiti-o cu o hartie de copt.) Permiteti blatului sa se raceasca timp de cateva ore pe un gratar.*
- Taiati blatul in 3 foi.
- Crema:
- In vasul unui blender, puneti crema de cocos obtinuta din conserva cu laptele de cocos bine racit. Adaugati nucile caju hidratate, siropul de artar si pasta sau esenta de vanilie. Blendati totul impreuna la viteza inalta timp de 4-5 minute pana cand obtineti o crema omogena.
- Transferati crema intr-un bol si acoperiti suprafata cremei cu o folie alimentara. Dati crema la frigider pentru 3-4 ore pentru a se intari. Apoi transferati-o intr-un pos de patiserie.
- Asamblarea tortului:
- Puneti o forma sau un inel pe farfuria sau platforma de servire si acoperiti marginile din interior cu o folie de acetat (optional). Asezati alternativ cate o foaie de blat si un strat de crema.
- Dati tortul la frigider pentru minim 4-5 ore sau peste noapte.
- Indepartati inelul si folia de acetat si decorati tortul dupa preferinta. Eu am decorat cu firimituri de blat, nuci, felii de portocale uscate si scortisoara.
Sfaturi
- Semintele de in sunt un inlocuitor excelent de oua in diverse retete de briose, prajituri, clatite si in special in blaturile care contin faina si un agent de crestere cum ar fi praful de copt. 10g de seminte de in sunt echivalente cu un ou, iar cantitatea de apa necesara pentru a le hidrata este in proportie de 1:3. Semintele de in se inmoaie timp de 15-20 de minute si trebuie utilizate in decurs de o ora dupa ce au fost inmuiate.
- Blatul poate fi pregatit cu o seara inainte. Impachetati-l bine intr-o folie alimentara dupa ce s-a racit si dati-l la frigider peste noapte. In asa fel blatul va fi mai usor de taiat.

