Tarta cu Zmeura si Bezea Elvetiana
Daca ati mai gustat pana acum si va place renumita tarta cu lamaie si bezea, atunci sunt mari sanse ca si aceasta tarta sa va incante enorm. Este foarte aromata, cu un contrast superb intre zmeura acrisoara si bezeaua dulce, iar crusta sfaramicioasa balanseaza perfect finetea bezelei.
S-ar putea sa va placa si:
Tarta cu Zmeura si Bezea Elvetiana
Ingrediente
- Crusta:
170g faina
30g faina de migdale sau migdale macinate
1/4 lingurita sare
50g zahar pudra
90g unt nesarat (82%)
3 galbenusuri
- Curd de zmeura:
300g piure de zmeura (din aproximativ 450g zmeura decongelata)
1 lingura suc de lamaie
50g zahar
3 galbenusuri
15g amidon de porumb
35g unt nesarat (82%)
- Bezea elvetiana:
100g albusuri de ou
200g zahar
1 lingurita suc de lamaie
- Aditional:
praf de zmeura liofilizata (optional)
Modul de Preparare
- Crusta:
- Pregatiti aluatul pentru crusta. Intr-un bol amestecati ingredientele uscate: faina, faina de migdale sau migdalele macinate si sarea.
- Intr-un bol separat bateti untul la temperatura camerei timp de aproximativ 2 minute. Adaugati zaharul pudra si continuati sa bateti totul impreuna timp de cateva minute pana untul se deschide putin la culoare. Adaugati pe rand galbenusurile de ou si incorporati bine.
- Adaugati ingredientele uscate si incorporati manual doar pana aluatul se aduna.* Impachetati aluatul intr-o folie alimentara si dati-l la frigider timp de 30 de minute.
- Intidenti aluatul bine racit intre 2 hartii de copt, cu ajutorul unui sucitor pana la o grosime de 2-3 mm si un diametru putin mai mare decat cel al tavei (24 cm). Transferati aluatul in tava de tarta si presati-l bine pe peretii tavei.* Indepartati excesurile si intepati aluatul cu o furculita. Dati tava la frigider pentru inca o ora.
- Asterneti o hartie de copt sifonata pe suprafata tartei si umpleti tarta cu o anumita greutate (eu am folosit boabe de orez. Coaceti tarta cu greutate la cuptorul preincalzit la 190°C, sus/jos fara ventilatie, timp de 15 minute. Indepartati hartia cu boabele de orez si continuati sa coaceti crusta pentru inca 8-10 minute sau pana cand se rumena frumos. Permiteti crustei sa se raceasca complet.
- Curd de zmeura:
- Pregatiti piureul de zmeura. Zdrobiti zmeura decongelata cu ajutorul unui blender si strecurati piureul obtinut printr-o sita, cantarind intr-o cratita 300g.
- Adaugati sucul de lamaie si aduceti zmeura la fierbere.
- Intr-un bol incapator bateti cu un tel galbenusurile de ou, zaharul si amidonul, pana obtineti un amestec omogen.
- Turnati putin cate putin jumatate din piureul fierbinte, amestecand activ. Apoi turnati amestecul de galbenusuri inapoi in cratita peste cealalta jumate de piure si incorporati. Dati cratita din nou la foc mediu scazut si amestecati crema in continuu cu telul, pana se ingroasa si da in clocot.
- Opriti focul si adaugati untul la temperatura camerei. Amestecati activ pana se topeste complet. Transferati crema intr-un bol si acoperiti suprafata cu o folie alimentara pentru a se raci.
- Bezea elvetiana:
- Puneti albusurile, zaharul si sucul de lamaie intr-un bol, pe o baie de aburi. Amestecati cu un tel pana tot zaharul se dizolva si albusurile ating 60°C.
- Luati bolul de pe baia de aburi si bateti albusurile la cea mai inalta viteza a mixerului timp de 10 minute sau pana cand bezeaua devine lucioasa si stabila.
- Transferati bezeaua intr-un pos de patiserie dotat cu duiul preferat (eu am folosit un dui in forma de petala, #125 Wilton). Alternativ puteti sa aplicati bezeaua fara pos cu ajutorul unei linguri.
- Asamblarea:
- Indepartati tava de copt si puneti crusta pe farfuria de servire.
- Distribuiti curdul de zmeura pe intreaga suprafata si nivelati.
- Aplicati bezeaua deasupra cremei.
- Rumeniti bezeaua fie cu ajutorul unui arzator de creme brulee sau dati tarta la cuptorul preincalzit la 220°C timp de 3-4 minute.
- Decorati bezeaua cu praful de zmeura liofilizata sau fructe proaspete si serviti!
Sfaturi
- Aluatul pentru crusta nu trebuie manipulat excesiv, altfel nu va mai fi la fel de fraged. Imediat ce se aduna, va opriti de amestecat.
- Aluatul este foarte fragil si se poate rupe pe alocuri, insa este foarte usor de modelat si de lipit in locurile necesare.