Tort ‘Red Velvet’ sau Catifea Rosie
Desi traditional, tortul Red Velvet isi are originea in Statele Unite, in ultimii ani a avut parte de o mare popularitate la nivel international. Este un tort alcatuit din blaturi moi cu o aparenta si textura de catifea caracterizate prin culoarea rosie si o crema gingasa pe baza de crema de branza.
Tortul Red Velvet a aparut in anii 1800 in perioada Victoriana. In retetele traditionale de la inceputul existentei sale, blaturile tortului nu se colorau in mod artificial asa cum obisnuim sa facem astazi. In schimb, tortul isi capata o nuanta usor rosietica datorita reactiei chemicale care avea loc intre aciditatea inalta din praful natural de cacao si laptele batut (buttermilk in limba Engleza). Din acest motiv a si fost numit ‘Red Velvet’.
Mai tarziu insa, cofetarii au inceput sa experimenteze cu suc de sfecla pentru a reda tortului o nuanta mai vibranta, intrucat nuanta sa originala se inclina mai mult spre o culoare cafenie decat rosie. Sucul de sfecla nu doar oferea tortului o culoare mai atractiva, dar si pastra blaturile umede.
Atazi sucul de sfecla se intalneste foarte rar in retete, iar blaturile sunt colorate deja folosind colorant alimentar, care desigur ofera tortului o nuanta cu mult mai pronuntanta si vibranta. De altfel, ar fi foarte dificil sa recream aceeasi nuanta naturala ca in torturile originale fara ajutorului colorantului alimentar, pentru ca majoritatea prafurilor de cacao care se gasesc astazi nu sunt la fel de naturale. Fiind procesate mai mult, se scade din aciditatea necesara pentru a produce acel efect.
De cele mai dese ori, acest tort este alcatuit doar din doua blaturi in loc de trei ca in reteta data. Un aspect important insa de considerat este faptul ca blatul nu trebuie copt intr-o singura tava pentru ca in asa fel are o greutate mai mare si ii este mai dificil sa se ridice si sa se mentina pufos. Sfatul meu este sa impartiti mereu blatul in mai multe forme. Alternativ, daca nu despuneti decat doar de o singura tava de copt, puteti sa coaceti blaturile pe rand.
Tortul din reteta video are un diametru de 20cm. Daca doriti sa faceti un tort mai mare sau mai mic decat cel indicat in reteta, puteti folosi Calculatorul de Ingrediente pentru a calcula cantitatea de ingrediente necesara pentru marimea dumneavoastra.
Tort ‘Red Velvet’ sau Catifea Rosie
Ingrediente
- Blaturi:
270g faina
50g amidon de porumb
10g praf de cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
150g unt (nesarat)
300g zahar
1 lingurita pasta / extract de vanilie
3 oua
170ml ulei vegetal
1 lingura suc de lamaie
250ml lapte batut (buttermilk in Engleza)
1-2 lingurite colorant alimentar gel
- Crema:
250ml smantana dulce pentru frisca (35%)
350g crema de branza
100g zahar pudra (la gust)
1 lingurita pasta de vanilie
1 lingurita suc de lamaie
- Aditional:
seminte de rodie pentru decor (optional)
Modul de Preparare
- Blaturile de catifea:
- Pregatiti ingredientele uscate. Intr-un bol amestecati impreuna: faina cernuta, amidonul de porumb, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si praful de cacao.
- Daca folositi un mixer planetar, atasati paleta. In bolul mixerului adaugati unt moale la temperatura camerei, zahar si pasta de vanilie. Mixati timp de 5 minute, marind treptat viteza pana la mediu inalta. Untul trebuie sa devina foarte pufos si deschis in culoare.
- Adaugati ouale unul cate unul pe rand, lasand mixerul sa incorporeze fiecare ou foarte bine inainte de a adauga urmatorul.
- Adaugati uleiul vegetal si sucul de lamaie si incorporati bine.
- Adaugati colorant alimentar gel in laptele batut pana la culoarea si intensitatea dorita.
- Turnati laptele batut si adaugati ingredientele uscate in compozitia de baza, alternand intre ele in 2 sau 3 etape. Cand ati adaugat toate ingredientele, lasati mixerul sa mixeze doar pana cand s-au incadrat in compozitie. Daca amestecati prea mult, riscati sa ingreunati blatul.
- Distribuiti blatul in 3 forme rotunde de 20cm. Nivelati suprafata cat de bine posibil. Pentru a obtine straturi cat mai egale, va recomand sa distribuiti blatul in forme folosind un cantar de bucatarie.
- Rezervati o mica cantitate din blat si umpleti o hartiuta de briosa cu el. Faramiturile acestei briose vor fi folosite pentru decorul tortului mai tarziu.
- Trimiteti fiecare forma la cuptorul preincalzit la 180°C. Timpul coacerei va depinde de numarul de straturi si grosimea lor. Ale mele s-au copt timp de 30 de minute fiecare. Este foarte important sa nu uscati blaturile. (Nu uitati si de briosa!)
- Lasati blaturile sa se raceasca complet pe un gratar timp de cateva ore. Blaturile sunt foarte fragile si moi, motiv pentru care aveti mare grija cand le luati in mana.
- Crema:
- Bateti frisca rece de la frigider pana la varfuri tari.
- Intr-un bol separat, adaugati crema de branza (eu am folosit Philadelphia) si o bateti timp de cateva clipe. Adaugati sucul de lamaie, pasta de vanilie si zahar pudra la gust. Mixati pana incorporati toate ingredientele.
- Adaugati frisca batuta la crema de branza si incorporati cu o spatula cu miscari usoare. Dati crema la frigider pana sunteti gata sa asamblati tortul.
- Asamblarea tortului:
- Dati prin razatoare briosa pregatita pentru a obtine faramituri.
- Asterneti niste hartii de copt pe platforma sau farfuria de servire. Adaugati putina crema la centru si plasati cu grija primul blat.
- Adaugati un strat de crema si distribuiti uniform cu o paleta sau un cutit. Repetati cu celelalte 2 straturi, dupa care acoperiti tot tortul cu crema.
- Nivelati crema de pe tort si acoperiti marginile si putin din suprafata cu faramiturile pregatite. Decorati tortul cu semintele de rodie sau puteti sa-l pastrati si asa.
- Eliminati hartiile si dati tortul la frigider timp de cateva ore inainte de al servi.
Sfaturi
- In reteta traditionala se foloseste anume lapte batut (buttermilk). Daca nu dispuneti de el, adaugati o lingura de suc de lamaie sau otet in lapte obisnuit si lasati-l la temperatura camerei timp de 15-20 de minute. Veti obtine o compozitie care va reda blaturilor un efect asemanator ca laptele batut.
- Pentru un rezultat cat mai reusit, va recomand sa aveti toate ingredientele pentru blat la temperatura camerei.