Simit – Covrigi Turcesti
Am indragit acesti covrigi inca prima oara cand i-am gustat. Sunt covrigii pe care ii pregatesc cel mai des pentru ca sunt atat de buni! Simit provin din Turcia, sunt usor crocanti la exterior, in interior sunt moi ca vata si sunt imbracati in intregime cu seminte de susan. Covrigii pot fi serviti cu rosii si cascaval, miere sau gem. Insa dupa parerea mea sunt extraordinari si asa simplu acompaniati doar de un ceai negru cu lamaie!
Simit – Covrigi Turcesti
Serviri
9
covrigiIngrediente
360g apa
3-5 linguri zahar
6g drojdie uscata sau 18g drojdie proaspata
600g faina
2 lingurite sare
75ml ulei vegetal
3-5 linguri de miere
200g apa
100 – 120g seminte de susan
Modul de Preparare
- Activati drojdia. Intr-un mic vas cu apa calduta adaugati tot zaharul si drojdia si amestecati bine. Permiteti drojdiei sa se activeze timp de 5-10 minute.
- Intr-un bol incapator cerneti faina. Daca folositi un mixer planetar, puneti toate ingredientele direct in bolul lui si atasati carligul pentru aluat.
- Adaugati sarea si amestecati bine in faina astfel incat sa nu intre in contact direct cu drojdia.
- Faceti o mica gropita in mijlocul bolului cu faina si turnati in ea drojdia activata impreuna cu uleiul vegetal. Incorporati tot lichidul in faina. Cand aluatul s-a adunat transferati-l pe blatul de lucru pentru al framanta.
- Framantati aluatul timp de 15-20 de minute. Daca folositi un mixer planetar, framantati timp de 10 minute sau pana cand aluatul se desprinde de marginile bolului.
- Ungeti un bol cu putin ulei si puneti aluatul in el. Acoperiti cu o folie alimentara si lasati-l la dospit intr-un loc caldut timp de o ora si jumatate.
- Inainte de a forma covrigii, pregatiti amestecul de apa si miere intr-un bol incapator.
- Intr-un bol separat pregatiti semintele de susan.
- Cand aluatul a crescut, rasturnati-l pe blatul de lucru si impartiti-l in 9 bucati. Cantariti fiecare bucata pentru a obtine covrigi de dimensiuni egale.
- Modelati din fiecare bucata cate o biluta si acoperitile cu o folie alimentara cat timp lucrati cu fiecare biluta individual.
- Formati din fiecare biluta un snur de aproximativ 60-70cm. Uniti cele doua capete si impletiti. Uniti din nou capetele pentru a forma covrigul (urmariti reteta video).
- Repetati exact la fel cu fiecare biluta.
- Dupa ce ati format toti covrigii, inmuiati unul cate unul mai intai in apa cu miere si apoi in bolul cu semintele de susan.
- Puneti covrigii pe o tava tapetata cu hartie de copt si acoperiti cu o folie alimentara. Lasati covrigii sa se odihneasca timp de 30-40 de minute inainte de ai da la cuptor.
- Incalziti cuptorul pana la 200°C, iar pe treapta de jos puneti o mica forma de copt in care sa puteti turna apa cand veti introduce covrigii.
- Dati covrigii la cuptor si turnati apa in forma pregatita. Coaceti covrigii in aburi pentru primele 10 minute. Dupa 10 minute, scoateti tava cu apa si mai lasati covrigii pentru inca 10-15 minute sau pana cand sunt bine rumeniti.
- Permiteti covrigilor sa se raceasca putin inainte de ai servi!
Sfaturi
- Nu adaugati mai multa faina decat cantitatea indicata in reteta. In schimb, framantati aluatul pana nu mai este lipicios.