Echipament si ustensile de baza in cofetarie
Articole de baza

De ce echipament si ustensile are nevoie un incepator in domeniul cofetariei?

Dragi prieteni, astazi va invit sa facem cunostinta un pic mai de aproape. De data aceasta nu vin cu o reteta, vom vorbi despre echipamentul si ustensilele de baza pe care le necesita un incepator la inceput drum in domeniul cofetariei. Am facut o lista cu lucrurile pe care eu personal le-am considerat esentiale, insa cu siguranta nu este o lista completa. Am avut foarte mari emotii (si cred ca se vede) insa sper foarte mult sa va fie util acest video.

Pentru mai multe detalii despre toate ustensilele mentionate mai jos va recomand sa urmariti urmatorul video.



Cantar

Cantarul este unul dintre cele mai esentiale lucruri pe care trebuie sa le aiba oricine pasionat de copt. In acest domeniu, precizia este un factor foarte important. Cantarul ne ofera mai mult control nu doar pentru a urma o reteta cu exactitate dar si pentru a avea posibilitatea de a modifica anumite elemente si a obtine rezultate consistente.

Mixer

Mixerul este acel asistent de neinlocuit in bucatarie. Atat un mixer stationar cat si unul manual pot fi extrem de utile in diverse aplicatii. Nu este absolut esential sa ai un mixer stationar la inceput, intrucat si cele mai sofisticate creatii pot fi realizate cu unul obisnuit de mana. Personal, prefer mixerul stationar atunci cand lucrez cu volumuri mai mari sau cand trebuie sa bat un amestec mult timp, iar paralel trebuie sa pregatesc si un sirop sau un alt element adaugator pe care urmeaza sa-l torn in timp de bat compozitia. In rest, daca pregatesc un pandispan dintr-un ou sau doua sau fac o crema, deobicei aleg mixerul de mana.

Daca totusi doriti sa investiti intr-un mixer stationar, va recomand sa luati in considerare urmatoarele criterii: puterea motorului (de dorit de la 1000W in sus), volumul bolului (recomand de la 5L in sus) si calitatea atasamentelor (alegeti atasamente solide, personal le prefer din inox).

Termometru

Termometrele de bucatarie sunt extrem de utile in foarte multe retete. Avem nevoie de ele atunci cand pregatim diverse creme, mousse-uri, siropuri, bezele, glazuri si este absolut esential atunci cand lucram cu ciocolata. In majoritatea aplicatiilor un termometru digital cu sonda este mai mult decat suficient, iar daca va place sa lucrati cu ciocolata atunci va recomand un termometru cu infrarosu care masoara temperatura instant si usureaza foarte mult temperarea ciocolatei. Un termometru de cuptor, va poate fi de folos daca aveti un cuptor mai capricios si doriti sa-l invatati mai bine. Datorita acestui termometru eu am reusit sa fac chiar si cele mai capricioase prajituri cum ar fi macarons, chiar si la un cuptor pe gaz.

Spatule, teluri, palete si raclete

Spatulele din silicon sunt extrem de utile si se afla in topul celor mai utilizate ustensile de cofetarie. Va recomand sa alegeti spatule care sunt in intregime din silicon, nu acelea care au doar capul din silicon, intrucat se rup foarte repede. Si bineinteles siliconul trebuie sa fie termorezistent.

La fel ca si spatulele, telul este de neinlocuit. Cu ajutorul unui tel incorporam aer intr-un amestec, omogenizam sau emulsionam o compozitie.

Paletele si racletele ne ajuta sa distribuim uniform o crema, sa nivelam un tort, sa cream diverse decoratii din ciocolata sau sa mutam un tort pe un platou.

Posuri de patiserie

Posurile de patiserie sunt foarte confortabil de utilizat atunci cand asamblam si ornam torturi, briose, cand umplem diverse prajituri, cand formam eclere sau macarons. Eu prefer posuri de o singura folosinta si in functie de volumul cu care lucrez folosesc 3 marimi: 30, 40 si 50 cm.

Duiuri

Cat despre duiuri, desi dispun de o multitudine de marimi si forme, sunt doar 3 pe care le folosesc cel mai des. Primul si cel de baza este unul rotund de 10mm. Al doilea este unul zimtat, la fel 10mm si pe el il folosesc cel mai des la formarea eclelelor si altor prajituri pe baza aluatului choux. Iar pentru ornare deobicei optez pentru un dui in forma de stea inchisa.

Boluri

In continuare pe lista am inclus bolurile termorezistente. Pentru blaturi si creme va recomand sa alegeti boluri fie din sticla sau inox, iar pentru lucrul cu ciocolata va recomand boluri din plastic, intrucat acestea nu retin in ele caldura si este mult mai usor sa temperam ciocolata corect in ele.

Forme

In ce priveste formele de copt, la inceput foloseam destul de mult formele cu baza detasabila. Cu timpul insa am inceput din ce in ce mai mult sa folosesc inele. Cu ele putem coace blaturi de tort, putem asambla torturi si putem pregati diverse insertii. Inelele reglabile sunt in special utile daca nu dispuneti de mult spatiu pentru a tine mai multe forme de diferite marimi si totodata ele ne permit sa experimentam cu diferite marimi de torturi si insertii. Un dezavantaj al inelelor reglabile de luat in considerare este faptul ca pe masura ce sunt folosite ele incep sa se deformeze si atunci trebuie schimbate mai des.

Platou rotativ

Urmatorul lucru foarte util pe care l-am inclus in aceasta lista este platoul rotativ pentru ornarea torturilor. Este foarte dificil sa decorezi un tort fara el. Va recomand sa alegeti un platou cat mai stabil cu rotatii cat mai line, dar si rapide.

Folie de acetat

Folia de acetat ne ajuta sa obtinem un tort cu margini netede, in special daca vorbim despre un tort entremet. Este de asemenea utila la asamblarea torturilor, intrucat ne ajuta sa pastram forma tortului. Eu folosesc doua marimi, cu inaltimea de 10 cm si 15 cm. Daca nu stiti pe care sa o alegeti, sfatul meu ar fi sa o achizitionati pe cea de 15 cm, intrucat aceasta va permite sa asamblati torturi mai inalte si astfel nu aveti neaparat nevoie de un inel inalt. Important este sa fie calitativa si sa nu fie prea subtire. Folia de acetat nu este de o singura folosinta, ea poate fi refolosita de foarte multe ori. Se spala cu apa calduta si se sterge bine cu o hartie de bucatarie pentru a evita petele de apa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate using Google»