Cozonac Cruffin
Aflandu-ne atat de aproape de sarbatori am zis ca e timpul sa impart cu voi o noua reteta de cozonac si e ocazia perfecta sa va prezint cozonacul Cruffin. In esenta cruffinul este rezultatul unei idei de a combina un croissant si un muffin si a fost creat pentru prima data in 2013 de patiserului Kate Reid in Melbourne, Australia. In varianta sa originala, cruffinul este facut din aluat laminat, adica aluat de croissante, iar aspectul sau in forma de spirala este cel care il caracterizeaza cel mai mult si-l diferentiaza de alte produse de patiserie. In ultimii ani el a devenit foarte popular si-n in varianta de cozonac si anume aceasta varianta o vom explora in reteta data!
Cozonac Cruffin
Ingrediente
- Maia:
3g drojdie uscata sau 9g drojdie proaspata
150g lapte
10g zahar
75g faina
- Aluat:
Maiaua pregatita
1 ou (50g)
50g zahar
250g faina
1g sare
coaja de la 1/2 portocala sau lamaie
1 lingurita pasta de vanilie
50g unt nesarat (82%), moale la temperatura camerei
- Umpluturi:
60g unt nesarat (82%), moale la temperatura camerei
70g merisoare sau alte fructe uscate
20g mac, uscat
- Sirop pentru hidratarea fructelor:
100g apa
50g zahar
Modul de Preparare
- Hidratarea fructelor:
- Pregatiti un sirop. Puneti apa si zaharul intr-o cratita si aduceti la fierbere. Permiteti siropului sa se raceasca inainte de a adauga fructele uscate. Hidratati fructele timp de cateva ore sau peste noapte.
- Scurgeti fructele de sirop si uscati-le bine pe o hartie absorbanta.
- Maia:
- Intr-un mic bol adaugati laptele caldut, drojdia, zaharul si faina. Amestecati totul bine pana obtineti un amestec omogen. Acoperiti bolul cu o folie alimentara si lasati-l intr-un loc cald timp de o ora.
- Aluat:
- Cerneti faina intr-un bol incapator sau bolul mixerului stationar.*
- Adaugati zaharul, sarea, coaja de portocala, vanilia, oul si maiaua pregatita. Atasati carligul pentru framantarea aluatului.
- Cand aluatul s-a adunat, adaugati putin cate putin untul moale la temperatura camerei, incorporandu-l bine intre fiecare aditie. Continuati sa framantati aluatul la viteza 2 timp de 10 minute.
- Acoperiti bolul cu o folie alimentara si lasati aluatul sa se odihneasca pentru 10 minute.
- Continuati sa framantati la viteza 2 pentru inca 10 minute. Aluatul treptat isi va schimba structura, nu se va mai lipi de bol si va deveni foarte neted si elastic.*
- Puneti aluatul intr-un bol uns cu ulei si acoperiti cu o folie alimentara. Lasati aluatul la dospit timp de aproximativ 2 ore sau pana cand se tripleaza in volum.
- Dupa 2 ore, apasati usor aluatul pentru al degaza si impartiti-l in 2 bucati. Intindeti fiecare bucata intr-o forma de dreptunghi pe o suprafata unsa bine cu ulei, pana la o grosime de aproximativ 2-3mm.
- Ungeti foaia obtinuta cu jumatate din cantitatea totala de unt indicata pentru umpluturi. Distribuiti uniform merisoarele hidratate si rulati foaia strans intr-un rulou.
- Taiati ruloul in jumatate pe lungime, lasand aproximativ 2-3cm de la unul dintre capete. Rulati fiecare latura intr-o spirala si suprapuneti-le una peste alta (urmariti reteta video).
- Procedati la fel cu cealalta bucata de aluat, iar in loc de merisoare presarati deasupra macul uscat.
- Puneti cozonacii in forme inalte de Panettone sau forme de la conserve, tapetate cu hartie de copt. Formele mele au avut un diametru de 13cm, dar o marime de 9-10cm este mai potrivita. Acoperiti cozonacii cu o folie alimentara si lasati-i intr-un loc cald timp de 40-60 de minute.
- Coaceti cozonacii la cuptorul preincalzit la 170°C, sus-jos, fara ventilatie timp de aproximativ 40 de minute sau pana cand trec testul scobitorii.*
- Permiteti cozonacilor sa se raceasca complet pe un gratar inainte de ai taia si servi!
Sfaturi
- Pentru un cozonac cat mai reusit cu o textura cat mai pufoasa, va recomand sa alegeti o faina tare cu continut inalt de proteina de cel putin 12%. In reteta data, faina folosita a fost de 14%. Aceasta faina produce un continut mai inalt de gluten in timpul framantarii si efectiv se dezvolta un aluat mai elastic. Rezultatul final este un cozonac pufos ca vata cu acele fasii mult dorite.
- Nu adaugati mai multa faina decat cantitatea indicata in reteta. Toate ingredientele din aceasta reteta au fost cantarite pe un cantar de bucatarie.
- Pentru a testa daca aluatul a fost framantat suficient, luati o bucatica mica si intindeti-o cat de subtire posibil (urmariti reteta video). Daca nu se rupe atunci reteaua de gluten s-a dezvoltat corect. Daca se rupe, continuati sa-l framantati timp de cateva minute si testati din nou.
- Daca cozonacii se rumena prea repede la cuptor, atunci acoperiti suprafata cu o hartie de copt. Evitati sa deschideti usa cuptorului pentru cel putin primele 25 de minute.