Tort ‘Napoleon’
Tortul Napoleon are un loc aparte in inima mea, in mare parte pentru ca am copilarit savurandul la majoritatea sarbatorilor sau adunarilor de rude si familie. Desi are multe asemanari, acest tort nu este identic cu prajitura franceza Mille-Feuille, care se pregateste dupa o metoda total diferita. Aceasta este varianta tortului rusesc Napoleon.
Tortul Napoleon este alcatuit din foarte multe straturi de foi crocante si o crema fina de vanilie. Exista mai multe retete si variante pentru acest tort, aceasta insa este reteta pe care eu o pregatesc de foarte multi ani.
Tort ‘Napoleon’
Ingrediente
- Aluat pentru foi:
700g faina
400g unt nesarat (foarte rece)
2 oua
2 linguri otet de vin alb
190g apa (foarte rece)
1/2 lingurita sare
- Crema:
1L lapte
8 galbenusuri de ou
250g zahar
2 lingurite pasta / extract de vanilie
40g amidon de porumb
50g faina
500g smantana dulce pentru frisca (35%)
- Ornament:
100g ciocolata temperata (Cum se tempereaza ciocolata)
Modul de Preparare
- Aluatul pentru foi:
- Cerneti faina intr-un bol incapator. Adaugati untul foarte rece taiat cubulete (cititi sfaturile de mai jos in legatura cu untul).
- Incorporati untul in faina cu ajutorul unui cutit pana obtineti o consistenta de nisip umed si nu mai vedeti bucati mari de unt.
- Intr-un vas separat adaugati ouale si otetul si amestecati bine cu o furculita sau un tel.
- Turnati apa rece si amestecati.
- La bolul cu faina si unt, adaugati putina sare si compozitia de ou.
- Incorporati lichidul pana aluatul se aduna. Nu framantati aluatul prea mult, doar pana cand se aduna.
- Taiati aluatul in 10 bucati si formati cate o biluta din fiecare. Plasati bilutele pe o tava sau o farfurie presarata cu faina. Acoperiti-le cu o folie alimentara si le dati la frigider timp de o ora jumatate sau chiar 2 ore.
- Crema de vanilie:
- Puneti laptele intr-o cratita adanca si-l aduceti la fierbere.
- Intre timp, intr-un bol incapator adaugati galbenusurile de ou, pasta de vanilie si zaharul si amestecati totul cu un tel pana galbenusurile se deschid in culoare.
- Adaugati amidonul de porumb si faina si continuati sa amestecati pana obtineti o compozitie omogena.
- Cand laptele e aproape sa atinga punctul de fierbere, il luati de pe foc si-l turnati putin cate putin in compozitia de galbenusuri. Amestecati activ in continuu pentru a preveni formarea cocoloaselor si a nu gati galbenusurile.
- Turnati toata crema inapoi in cratita adanca (curata si uscata) si puneti totul la foc mediu scazut. Continuati sa amestecati fara intrerupere cu un tel de silicon sau o lingura de lemn pana crema se ingroasa. Crema este gata in momentul in care treceti cu degetul pe lingura, iar crema nu se uneste la loc.
- Pentru a va asigura ca crema nu are cocoloase, va recomand sa o treceti printr-o sita atunci cand o transferati intr-un bol.
- Acoperiti suprafata cremei cu o folie alimentara pentru a evita formarea unei pelicule si dati-o la frigider pentru a se raci complet (cititi sfaturile de mai jos in legatura cu crema).
- Cand crema de vanilie s-a racit complet, bateti frisca rece de la frigider pana obtineti varfuri tari. Inainte de a asambla tortul, uniti frisca cu crema de vanilie.
- Foile de tort:
- Intindeti cu un sucitor fiecare foaie din bilutele bine racite, pe o hartie de copt presarata cu putina faina. Intindeti aluatul pana la o grosime de 1-2mm.
- Taiati foaia cu forma pe care vreti sa o folositi, fie patrata sau rotunda. Eu am folosit o forma patrata de 20 x 20cm (cititi sfaturile de mai jos in legatura cu marimea formei).
- Faceti niste gauri pe intreaga suprafata a foii cu ajutorul unei furculite pentru a preveni umflarea excesiva a aluatului. Din excesurile de aluat puteti sa formati din nou niste bilute pentru foi.
- Fiecare foaie se coace individual la cuptorul preincalzit la 200°C timp de 10-15 minute sau pana cand capata o culoare aurie. Repetati exact la fel cu toate foile ramase. Eu am obtinut in total 13 foi.
- Pentru a decora tortul, maruntiti 2 dintre foile pregatite fie intr-un procesor de mancare sau manual intr-o punga de plastic folosind un sucitor.
- Asamblarea:
- Asterneti 3-4 hartii de copt pe farfuria de servire si asamblati tortul alternand foile cu straturile de crema.
- Acoperiti toate marginile si suprafata in intregime cu crema si faramiturile obtinute din cele 2 foi.
- Indepartati hartiile de copt si dati tortul la frigider pentru minim 12 ore. Nu omiteti acest pas pentru ca acest tort spre deosebire de alte torturi necesita un timp mai indelungat pentru ca straturile sa imbibe bine crema. Exact asta il face atat de bun!
- Decorul din ciocolata:
- Decupati un patrat din folie de acetat sau hartie de copt cu aceasi dimensiune ca suprafata tortului final.
- Desenati un desen haotic facand miscari cerculare pe suprafata foliei cu ciocolata temperata (urmariti reteta video). Cum se tempereaza ciocolata
- Ridicati atent folia sau hartia si mutati-o pe un loc curat. Apoi lasati ciocolata sa se prinda complet la temperatura camerei.
- Cand ciocolata s-a prins, indepartati atent folia sau hartia si plasati decorul obtinut direct peste tort.
Sfaturi
- Dati untul si apa la congelator cu o ora inainte de a pregati aluatul pentru foi.
- Daca doriti sa folositi doar crema de vanilie fara sa adaugati frisca ca in varianta traditionala a acestui tort, inmultiti cantitatea de ingrediente la 1.5 (exemplu: in loc de 1L de lapte luati 1.5L)
- Foile se micsoreaza in timpul coacerei si drept urmare trebuie sa tineti cont de faptul ca daca aveti in gand sa faceti un tort de o marime specifica, trebuie din start sa decupati foile cu 2-3cm mai mari. Marimea formei mele este de 20x20cm, dar tortul final va avea 18x18cm. Daca doriti sa faceti un tort cu mult mai mare sau mai mic, folositi Calculatorul de Ingrediente pentru a calcula cantitatea de ingrediente specifica pentru forma dumneavoastra.
- Foile de tort pot fi pregatite din timp si pastrate la frigider invelite in folie alimentara sau intr-un container inchis ermetic pana la cateva zile.
- Daca aveti un decor de ciocolata, folositi un cutit fierbinte pentru a taia tortul.