Macarons cu Zmeura & Ciocolata (fara termometru)
Macarons – unul dintre cele mai clasice, iubite, dar si cele mai capricioase deserturi din lumea patiseriei! Atat la canal cat si aici gasiti o selectie de macarons cu diverse arome, inclusiv si o reteta vegana sau de post fara albusuri. Cu toate acestea, toate retetele pe care vi le-am prezentat pana acum sunt facute prin metoda italiana, in care pentru a forma o bezea trebuie sa fierbem un sirop la o anumita temperatura. Motiv pentru care una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primesc este ‘cum facem daca nu avem termometru?’.
Ei bine, cea mai simpla cale de a evita termometrul este de a pregati macarons prin metoda bezelei frantuzesti. Desi intial aceasta metoda pare mult mai simpla si nu necesita pregatirea unui sirop, bezeaua frantuzeasca este una mai capricioasa, iar sansele de succes la macarons sunt mult mai inalte prin metoda italiana, mai ales daca sunteti incepator. Totusi, cu mare atentie la detalii, si metoda franceza va poate oferi rezultate bune.
Urmariti reteta video de mai jos pentru a afla toate nuantele importante si detaliile de care trebuie sa tineti cont atunci cand pregatiti macarons prin aceasta metoda.
Alte retete interesante de macarons le gasiti aici!
Macarons cu Zmeura & Ciocolata (fara termometru)
13
prajituri umpluteIngrediente
- Ganache de Zmeura:
100g ciocolata neagra (min. 54% cacao)
50g smantana pentru frisca (35%)
50g piure de zmeura (din aproximativ 100g zmeura proaspata sau congelata)
15g unt nesarat
- Jeleu de Zmeura:
100g piure de zmeura (din aproximativ 150g zmeura proaspata sau congelata)
10g zahar
4g gelatina + 24g apa sau 2 foi
- Macarons:
83g zahar pudra
83g faina de migdale
58g albus de ou
58g zahar
colorant alimentar gel in culoarea si intensitatea dorita
Modul de Preparare
- Ganache de zmeura:
- La bolul cu ciocolata neagra adaugati smantana fierbinte si piureul bine infierbantat. Amestecati totul bine cu un tel pana toata ciocolata se topeste. Adaugati untul la temperatura camerei si incorporati pana se topeste complet. Transferati ganache-ul intr-un pos de patiserie si dati-l la frigider pentru a se intari.
- Jeleul de zmeura:
- Hidratati gelatina in apa rece.
- Adaugati piureul si zaharul intr-o cratita si amestecati la foc mediu scazut. La primele semne de fierbere, opriti focul si adaugati gelatina hidratata. Amestecati activ pana se topeste. Turnati compozitia de jeleu intr-o forma rotunda sau o farfurie asternuta cu folie alimentara. Dati jeleul la frigider timp de cateva ore pentru a se prinde.
- Macarons:
- In vasul unui procesor de mancare adaugati faina de migdale si zaharul pudra. Procesati ingredientele in intervaluri de 5 secunde pentru a nu infierbanta faina de migdale. Alternativ, daca nu despuneti de un procesor cerneti ingredientele uscate de cateva ori.
- Cerneti ingredientele uscate intr-un bol incapator.
- Pregatiti bezeaua frantuzeasca. Intr-un bol incapator (curat si uscat) adaugati albusurile la temperatura camerei, un praf de sare si sucul de lamaie. Incepeti sa bateti albusurile cu mixerul la o viteza mica, marind treptat viteza pana la mediu (nu maxim!).
- In momentul in care albusurile s-au transformat intr-o spuma moale, incepeti sa adaugati zaharul putin cate putin, incorporand bine intre fiecare aditie. Dupa ce ati adaugat tot zaharul continuati sa bateti bezeaua pana devine lucioasa si capata varfuri care se lasa in jos (urmariti reteta video pentru a vedea consistenta necesara).
- Adaugati colorantul gel in culoarea si intensitatea dorita si incorporati.
- Adaugati ingredientele uscate peste bezea si incepeti sa le impaturiti cu miscari largi si usoare de jos in sus.
- Etapa macaronajului – continuati sa amestecati pana compozitia devine omogena, iar atunci cand ridicati spatula, blatul curge in continuu intr-o panglica groasa (urmariti reteta video de mai sus pentru a vedea consistenta potrivita).
- Transferati blatul intr-un pos de patiserie dotat cu un dui rotund de aproximativ 1cm. Asezati prajiturile macarons pe o tava tapetata cu hartie de copt sau o hartie teflonata. Fiecare macarons trebuie de aiba un diametru intre 3-4cm si o distanta de cel putin 2cm unul de celalalt.
- Loviti tava ferm de blatul de lucru de cateva ori pentru a elimina toate bulele de aer.
- Lasati prajiturile sa se usuce la temperatura camerei intre 30 de minute si o ora. Prajiturile trebuie sa formeze o crusta la suprafata, iar la atingere sa nu se lipeasca de deget.
- Dati prajiturile pe rand la cuptorul preincalzit la 150°C pentru 12-15 minute. Daca aveti un cuptor pe gaz, coaceti prajiturile la o temperatura mai scazuta, intre 130°C si 140°C timp de 20 de minute. Dupa 20 de minute stingeti cuptorul si lasati prajiturile inauntru pentru inca 15-20 de minute pentru a se usca bine. (Fiecare cuptor este diferit asa ca va trebui sa experimentati cu cuptorul dvs. pentru a identifica combinatia perfecta intre temperatura si timp.)
- Lasati prajiturile sa se raceasca complet inainte de a le desprinde de pe hartie.
- Taiati cerculete din jeleul setat cu un cutter de biscuiti cu un diametru mai mic decat prajiturile macarons.
- Gasiti perechea ideala pentru fiecare jumatate si adaugati cate un cerculet de jeleu. Umpleti prajiturile cu ganache-ul pregatit.
- Prajiturile sunt cel mai bine savurate a doua zi dupa ce au fost umplute.
Sfaturi
- Albusurile trebuie sa fie de temperatura camerei.
- Pentru a obtine o suprafata cat mai neteda la prajituri, este esential sa cerneti ingredientele uscate. Daca despuneti de un procesor de mancare atunci puteti sa le procesati in el folosind functia ‘pulse’ pentru un rezultat si mai bun.
- Prajiturile macarons sunt foarte capricioase si fiecare detaliu conteaza. De aceea fiecare ingredient trebuie cantarit cu exactitate, inclusiv si albusurile de ou.
- Etapa macaronajului este una dintre cele mai importante etape din tot procesul de pregatire a prajiturilor macarons. Este si cel mai raspandit motiv de esec daca consistenta blatului nu este potrivita. De aceea trageti mare atentia la consistenta blatului din reteta video.
- In urma multor experimentari cu tot felul de hartii si covoare de silicon, am ajuns la concluzia ca o hartie de copt de buna calitate este tot de ce avem nevoie pentru niste prajituri de succes.
- Fiecare cuptor este diferit si deci timpul si temperatura de coacere difera la fiecare. Experimentati mai intai doar cu cateva prajituri pentru a stabili combinatia potrivita.
- Prajiturile macarons umplute se tin la frigider pe noapte, dupa care se servesc la temperatura camerei. Cele care nu au fost umplute se pot pastra la frigider pana la 3 zile sau la congelator pana la 3 luni, intr-un container inchis ermetic.